2012. november 6., kedd

2012.11.3-4 Lumbini, Nepál - Buddha születési helye


Varanasiból a vonatunk másfél órás késéssel indult, hajnali 2 órakor. Hat óra alvás után érkeztünk Gorakhpurba, majd átszálltunk egy buszra, ami 2 óra alatt elvitt minket az India-Nepál határra. 

Excuse me Madam, where are you going?
A határon nem mennek át a buszok, át kell sétálni. Az indiai oldalon a Kivándolási Iroda adminisztrátorai egy főutcára nyitott házban ülnek, egy nyomtatvány kitöltése után megkaptuk a pecsétet, hogy kiléptünk az országból. A nepáli Bevándorlási Iroda egy szépen karbantartott épület kis kerttel, nyilvános tiszta wc-vel. Innen 23 km-t tettünk meg busszal másfél óra alatt. Csak időben érdemes mérni a távolságot.
Lumbini egy kicsi, csendes, rendezett falu (gyűjtik a szemetet), buddhisták és hinduk lakják. A szállásadónk mesélte, hogy mivel a buddhistákat sok helyen nem szeretik, többször elüldözték őket, 30 éve ideköltöztek. Szinte csak egy utcából áll, az egyik végén apró kunyhók, egyszerű berendezéssel. Este könnyen be lehet lesni, mivel függönyt nem használnak és az ajtót is nyitva tartják. Kint és bent csendben tesznek-vesznek, a ház előtt nők mosogatnak gyertyafénynél. Olyan érzés itt sétálni, mintha egy mesében járnék. 


Az utcán haladva egyre szebbek a házak, a főút kereszteződése a központ, itt vannak a vendégházak is, 4 bankautomatával, ezek közül szerencsére egy működik. Itt nem csak elfogadják az indiai rupit, de sokszor kérték, hogy inkább azzal fizessünk.  

Buddha Lumbiniben született és élt 29 éves koráig. Eredetileg a 4 Buddhához köthető hely közül (Bodgaya - itt világosodott meg, Kushinagar - itt halt meg, Lumbini - itt született, Sarnath - itt tanított) Bodgayat terveztük felkeresni, de a miatta való sok utazás és Varanasiban maradás miatt elvetettük. Lumbini sokkal érdekesebb hely, mint Sarnath. Láttuk a pontos helyét Buddha születésének. Honnan tudják? Ezt a helyet hatalmas kolostori terület határolja, amelyen kizárólag kolostorokat szabad építeni. Mi biciklit béreltünk és azzal közlekedtünk sok ország sok szép kolostora közt.




2 megjegyzés: